“Soms zelfs meer suiker dan in Oreo-koekjes”
Diëtiste Iris Daems keurt premium-ontbijtgranen
22 september 2018 Artikel in HLN
Met extra ingrediënten als ‘een snuifje zout en appel’ of ‘superbessen’ wurmen de premium-ontbijtgranen zich steeds prominenter in de winkelrekken. Maar zijn die beduidend duurdere muesli en granola ook beduidend gezonder? Op onze vraag wentelde Iris Daems zich in deze chique granen: “Dit blijft een slecht ontbijt.”Mag het ook bij ontbijtgranen net ietsje meer zijn? De fabrikanten menen alvast van wel en lanceren steeds meer premiumversies met extra ingrediënten (zoals Kellogg’s Extra) of superkrachten (bijvoorbeeld Jordans Super Berry Granola). Het prijskaartje is evengoed premium. Met een kiloprijs die meestal tussen 10 à 12 euro schommelt, betaalt u voor deze gepimpte muesli en granola ruim twee keer meer dan de basisversie. Of ze dan ook ruim dubbel zo gezond zijn?
“Hoegenaamd niet”, zegt diëtiste Iris Daems, die al deze premiumgranen uitgebreid voorproefde en bestudeerde. “Grosso modo liggen de suikerpercentages bij deze premiumgranen haast even hoog als bij American cookies. Of je hier nu ’s ochtends een kom van eet of naar enkele Oreo-koekjes grijpt, maakt weinig verschil. In sommige ontbijtgranen zit zelfs nóg meer suiker. Neem nu die ‘Kellogg’s Extra Creations karamel met een snuifje zout & appel’: met 29 gram suiker per 100 gram - een derde is dus suiker - is dat een regelrechte suikerbom. Twee lepels hiervan is net hetzelfde als twee suikerklontjes.”
Te veel brandstof
Niet zo bij de ‘Jordans Low Sugar Granola met amandel & hazelnoot’, met amper 2,9 gram per 100 gram. “Maar die bevat wél 52,8 gram koolhydraten”, countert diëtiste Daems. “Verkijk je niet op het lage suikergehalte: uiteindelijk worden al die koolhydraten in ons lichaam ook omgezet in suikers. Zeker mensen met een zittend beroep hebben daar echt maar een beperkt aantal van nodig. Normaal volkorenbrood bevat slechts 40 gram koolhydraten per 100 gram, maar wat zien we bij deze muesli en granola? Ze overschrijden moeiteloos de 50 gram koolhydraten per 100 gram. De ‘Jordans Super Berry Granola’ bevat zelfs 61,9 gram koolhydraten per 100 gram, toegevoegde suikers inbegrepen. Nochtans hebben we zoveel brandstof aan de ontbijttafel echt niet nodig.”
Echt fruit
Wat we dan beter wel in onze ontbijtkom uitstrooien? Iris Daems: “Volgens de voorgeschreven adviezen van de Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten zijn ontbijtgranen ‘gezond’ als ze per 100 gram minder dan 12 gram vet én meer dan 6 gram vezels bevatten. Ook moet je kijken naar de verhouding binnen de koolhydraten. Bij ontbijtgranen met 60 gram koolhydraten per 100 gram mag er hoogstens een derde - of dus 20 gram aan suikers - in zitten. Ik vind dat laatste nog te hoog. Zelf ben ik van oordeel dat je de suikers niet uit gedroogd fruit of geconcentreerde granen moet halen, maar uit vers fruit.”
De schadelijkste uit het hele pak? ”‘Kellogg’s Extra Creations chocolade met 70% cacao & gekaramelliseerde amandelen’. Dat hoef ik zelfs niet eens uit te leggen. Maar zelfs de ‘Kellogg’s Extra Crunchy Muesli Fruit’ heeft me negatief verrast, met onder meer 62 gram koolhydraten, waarvan 29 gram suikers, maar ook 21 gram vetten.”
Noodoplossing
​Als Iris Daems dan toch premiumgranen oogluikend zou toelaten - “maar zeker niet aanraden” - dan lijkt ‘Quaker Crunchy Muesli Pecan- & Brazil Nuts’ nog de beste optie: “De verhouding koolhydraten beantwoordt aan de voorgeschreven regels. Van de 62 gram koolhydraten per 100 gram zit er ‘maar’ 13 gram suiker in, 11 gram vetten en gelukkig ook voldoende vezels: 13 gram per 100 gram. Maar nogmaals: beschouw zelfs deze ontbijtgranen als een noodoplossing.
Haar ideale ontbijt?
“Zelf eet ik ’s ochtends vaak vers fruit. Ik neem bijvoorbeeld 200 gram blauwe bessen, waar ik dan Griekse yoghurt aan toevoeg. Die bevat veel eiwitten die voor een aangenaam ‘vol’ gevoel zorgen. Dat alles werk ik af met twee lepels pure zaden en pitten. Geloof me: de uren nadien heb je echt geen honger meer, terwijl het hongergevoel na een hele kom van die Kellogg’s & co al binnen het uur weer zou opduiken. Bovendien levert een hele kom bessen slechts evenveel suiker als twee lepels van deze premiumgranen.”